T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KEÇİÖREN - Keçiören Vatansever Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın Fen Lisesi

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ EKİM AYI ÇALIŞMALARI

Türkçenin Bilinen İlk Yazılı Metinleri: Orhun Yazıtları

 Proje Faaliyetleri:

"Bilen Oturur Etkinliği" (14.10.2024 - 18.10.2024):

Orhun Yazıtları'nın derin anlam dünyasına eğlenceli bir giriş yapıldı. Sınıflarımızda düzenlenen “Bilen Oturur” etkinliği ile öğrenciler, akıllı tahtadan açtığımız öğrencilerimizin tasarladığı eşleştirme oyunuyla yazılı sözcüklerin eş anlamlılarını bulma yarışına girdiler.  Öğrenciler sırayla tahtadaki sözcüklerin eş anlamını bulup sürükleyerek eşleştirmeye çalıştılar. Etkinlik hem yarışma heyecanı hem de öğrenme coşkusu ile sınıflarımıza renk kattı.

"Pano Yapımı" (21.10.2024 - 25.10.2024):

Dilimizin en eski miraslarından biri olan Orhun Yazıtları, görsel bir şölenle öğrencilerin hafızalarına kazındı. Okulumuzun panolarını süsleyen bu çalışmada, Göktürk alfabesi ve Bilge Kağan, Tonyukuk, Kül Tigin anıtlarının görselleri kullanılarak dilsel ve tarihsel bir panorama oluşturuldu. Pano çalışması, öğrencilerin tarih bilincini güçlendirirken aynı zamanda yazıtlara olan ilgilerini artırdı. Bu etkileyici görsel şölen sayesinde, öğrenciler tarihsel karakterleri ve olayları zihinlerinde daha kalıcı hale getirdi.

İl Geneli "Sözlük Tasarım Yarışması" (07.10.2024 - 28.10.2024):

Dilimiz, görsel sanatlarla buluştu! Orhun Yazıtları’nda geçen kelimelerden günümüzle bağlantılı olan 140 sözcük tespit edilerek öğrenciler tarafından kendi el yazıları ile A5 kağıtlarına alfabetik sıraya göre yazıldı. Her sözcüğün karşısına anlamı eklendi..Sözcükler görsellerle zenginleştirildi. Öğrencilerimizin el emeği ile hazırlanan bu sözlük, hem anlam derinliği hem de görselliği ile göz doldurdu. Yarışma sonucunda, öğrencilerin özverili çalışmaları takdir edilerek okul idaresine teslim edilen bu özel sözlük büyük bir beğeni topladı.

Ekim ayı boyunca gerçekleştirilen bu etkinlikler sayesinde öğrenciler, dilimizin ilk yazılı kaynakları olan Orhun Yazıtları ile tanıştı. Dilimizin tarihsel gelişimine yönelik farkındalık kazandılar ve Türkçenin derinliklerini keşfetme yolunda önemli adımlar attılar. Oyunlaştırma yöntemleri ve yaratıcı etkinlikler sayesinde öğrenciler, dil öğrenimini keyifli hale getirirken, görsel materyaller ve sözlük tasarımı gibi faaliyetlerle de kalıcı bir dil bilinci oluşturdular. Bu proje, sadece dilsel bilgi değil, aynı zamanda tarih bilinci ve yaratıcı düşünme becerilerini de pekiştiren bir platform sundu.

01-12-202401-12-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.12.2024 - Güncelleme: 01.12.2024 19:18 - Görüntülenme: 136
  Beğen | 0  kişi beğendi