KEÇİÖREN FEN LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ;

Bireyin kendini tanıması , çevresindeki olanakları fark etmesi ,gerçekçi kararlar alabilmesi, potansiyelini gerçekleştirmesi, sorunlarla baş edebilmesi ve çevresine uyum sağlayabilmesi yapılan profesyonel bir yardım sürecidir.

Rehberlik danışana belli bir yol gösterip o yolu izlemesini istemek değil , çeşitli yolların avantajlı ve dezavantajlı yönlerini konuşarak ,kendisine uygun olanı seçebilmesinde ,karar verebilmesinde bireye yardımcı olabilmektir. Çünkü insan kendini geliştirme çabasını sürdürürken bir takım tercihler yapmakta ve kararlar almaktadır. Bu kararlarda bireyin dış baskılardan ve iç çatışmalardan arınmış olarak, bilinçli davranmasına yardımcı olmak rehberliğin en önemli amacıdır.

Rehberlik hizmetleri eğitimin ayrılmaz bir parçası ve tamamlayıcısıdır.

REHBERLİK 5 SERVİSLE HİZMET SUNMAKTADIR.

1.BİREYİ TANIMA

2.BİLGİ VEME

3.PSİKOLOJİK DANIŞMA

4.YERLEŞTİRME

5. İZLEME

İLKELERİMİZ

◦   Gizlilik

◦   Gönüllülük

◦   Süreklilik

◦   Bireysel farklılıklara saygı

◦   Bireyin değerliliği

◦   Bireyin Özerkliği

◦   İşbirliği

ÇALIŞMA ALANLARIMIZ

EĞİTSEL REHBERLİK ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

• Okula Yeni Başlayan Öğrencilerin Uyum Çalışmaları: Okul fiziki ortamının, rehberlik servisinin, yöneticilerin öğretmenlerin, okul çalışanlarının, okula özgü kuralların vb. ek eğitim programlarının öğrencilere tanıtılması.
  • Hedef Belirleme ,Verimli ders çalışma yolları, çalışma programı hazırlama, sınavlarda başarılı olma stratejileri motivasyon , zaman yönetimi vb. konularda öğrencilerin bilinçlendirilmesi.
  • Her sınıf düzeyinde öğrenci davranışlarını geliştirme amaçlı sınıf içi rehberlik etkinliklerinin planlanması ve  uygulanması.
  • Öğrencinin ilgi, yetenek ve özelliklerini tanıyarak, eğitsel ihtiyaçlarının saptanması, bireysel farklılıklarının değerlendirerek uygun eğitsel ortam oluşturulması...

KİŞİSEL  – SOSYAL REHBERLİK HİZMETLERİ ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

• Öğrenciyi tanımak ve kendini gerçekçi bir biçimde tanımasını sağlamak, kendini ve başkalarını anlama ve değerlendirme becerisini geliştirmek.
  • Gerçekçi karar vermek, plan yapmak ve gerçekleştirmek, sonuçlarını değerlendirmek.
  • Ergenlik döneminin fiziksel ve hormonal değişimine uyum sağlanmasına destek olmak.
  • İletişim Becerileri, Öfke Kontrolü, Çatışma Çözme ,Olumlu Davranış Geliştirme vb. konularında bilinçlendirmek.
  • Öğrenci sorunlarının oluşmasını engellemeyi amaçlayan "önleyici" tedbirler sunmak, bilgilendirici ve farkındalık kazandırıcı programları yürütmek.

MESLEKİ REHBERLİK ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

• Öğrencimizin kendini tanıması, yetenekleri, ilgileri, tutum, değer ve beklentileri gibi özellikleri hakkında bilgi sahibi olmasına destek olmak,
  • Çevresindeki eğitim ve meslek olanakları hakkında bilgilere sahip olmak
  • Meslekleri tanıtıp her mesleğin gerektirdiği yetenek, ilgi ve değerler, geleceği, çalışma koşulları, gelir durumu, iş bulma imkanları gibi konularda öğrencileri bilgilendirerek çeşitli meslek sahiplerini okula davet ederek, kendisine uygun mesleği seçmesine yardımcı olmak.
  • Üst öğretim kurumları hakkında öğrencilere bilgi vermek. Üniversitelere  tanıtım gezileri düzenlemek.

Okulumuzda bulunan rehberlik ve psikolojik danışma servisine ihtiyaç duyduğunuz her konuda başvurabilirsiniz. Bu konuların bazıları;

◦     Okula ve yeni ortamlara uyum sağlamakta zorluk yaşıyorsanız,

◦     Günlük hayatta karşılaştığınız problemlerle baş etmek için ihtiyaç duyulan becerileri kazanmanın yollarını öğrenmek istiyorsanız,

◦     Kimseye anlatamadığınız fakat birileriyle paylaşmak gerekliliği hissettiğiniz sorunlarınız olduğuna inanıyorsanız,

◦     YKS ; üst öğrenim  sınavları hakkında bilgi almak istiyorsanız,

◦     Ders çalışma alışkanlıklarının nasıl olması gerektiğini öğrenmek istiyorsanız,

◦     Toplum karşısında konuşmaktan çekiniyorsanız,

◦     Sınav kaygısı yaşıyorsanız,

◦     Arkadaşlık ilişkilerinde problem yaşıyorsanız,

◦     Kendinize uygun bir arkadaş bulamıyorsanız,

◦     Aile içinde problem yaşıyor ve bu konuda biriyle konuşmak istiyorsanız,

◦     Hedef belirlemede ve meslek seçiminde destek istiyorsanız,

◦     Karar vermede zorluk yaşıyorsanız, karar verme yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız,

◦     Zamanı etkili şekilde nasıl kullanacağınızı öğrenmek istiyorsanız,

◦     Özgüveninizi geliştirmek istiyorsanız,

◦     Problem çözme yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız,

◦     Öfkenizi yönetmede yapıcı yolları  kullanmak  istiyorsanız,

◦     Kendinizi geliştirmek, gerçekleştirmek ve ihtiyaç duyduğunuz konularda... ihtiyaç duyduğunuz zaman rehberlik servisine başvurabilirsiniz.

Yayın: 04.10.2018 - Güncelleme: 02.11.2023 08:51 - Görüntülenme: 1973